Coupeuse
Coupeuse een opleiding, zeer gevarieerd in allerlei moeilijkheidsgraden. Het kostuum- en mantelvak is wel erg belangrijk bij deze opleiding maar moeilijke asymmetrische/gedrapeerde modellen doen er niet voor onder.
- Het kostuum- en mantelvak, de damescoupe met als binnenwerk haardoek en verwerkt op de Engelse coupe.
- Diverse soorten mouwverwerkingen: De mantelmouw die men leerde bij Costumière maar nu ook met ingetekende ondermouw/groot uitgediept armsgat/lange ruglengte. Raglanmouwen met raglanoksel, een heel belangrijk onderdeel bij Coupeuse. Het raglanoksel wat toe gepast moet worden wanneer het patroon van elkaar af kan door middel van een naad! De aangelegde mouw bedoeld voor een strakke kimonomouw, dan is het ingezette okselstuk, de spie of drop aan de beurt.
- Op het examen is de opdracht één model op de Wener Coupe of op Afwijkende maten tekenen. Bij beiden patronen bent u verplicht bij een raglanmouwmodel of kimonomouw een basis mouw aan te leggen. Een mouw aantekenen is niet mogelijk i.v.m. het verloop van de schouders /armsgat.
- Bij de opleiding Coupeuse moet men er vanuit gaan dat het patroon van vele modellen in fases uitgewerkt moeten worden om tot het uiteindelijke resultaat/gevraagde model te komen. Dit geldt ook voor de moeilijke mouwen en halsafwerkingen die voor dit examen gemaakt moeten worden.
- Een beperkt onderdeel van deze opleiding is het modetekenen, met als uitgangspunt in proportie een model te kunnen tekenen. Het getekende model moet zodanig te zijn getekend dat het duidelijk is en er evt. een patroon voor kan worden getekend!
- Voor a.s. Coupeuse is het oefenen met onbekende pittige modellen van hoogst belang.
- Als lerares, de cursist moeilijke modellen aanreiken om de a.s. Coupeuse te laten uitwerken is geen overbodige luxe.